Wednesday, March 2, 2011

Ubat For Life

End of Feb 11, pegi PCMC for appt with endocrinologist.. Mase jumpe die, sesaja la tanya sampai bile nak kena makan all the medicines nih.. In my mind, am expecting her to say, lg few more months kot.. After we repeat the blood test, then wait for d result, then we will be able to know la smpi bile kena makan ubat tu..

Unfortunately, the answer is very simple & straightforward.. FOR LIFE.. I was like, what? For life? Kenapa la plak for life? So, she keep on explaining the side effects of radiotheraphy where they usually kills the good cells as well. So, normally, the hormones will go hay- wire la sikit after we did the RT.. When u did RT - u will gain some & lose some.. gain = tumour maybe shrink but losing part = kena makan ubat for life..

I am an organ donor.. Tapi kalau dah kena makan ubat for life nih, sure my organs dah not so good kan? sedih plak rase.. Umur br nak jadik 34 tp kena makan ubat for life... mcm mana la d kidneys nak survive nih? isk, isk, isk..

On the +ve side, atleast ada ubat yg boley di makan kan drpd org lain yg sakit but there's no medicine / treatment to help them recover, lg le sedih betul x?

Sunday, February 27, 2011

Syifa Al-Hidayah

On 26th Jan 11, kena pg lagi this place utk tukar ayat lain plak.. This time around, my appt number is 52 which they stated time jumpe should be 12:30am. So, kitaorg tido dulu & dah 12:30am, br terhegeh-hegeh nak gerak.. Suprisingly, smpi kat Syifa Al-Hidayah tu dekat2 pkl 1:00am and tinggal lg 3 patient jek, hehehe.. Sib baik sempat..

Masuk treatment room, Ustaz Lokman & Ashraf Muslim were there. Handsome siut mamat nih.. Imagine dah pukul 1:00 pagi pun muka still maintain handsome, hehe.. Sib baik die tgh treat org lain, so i was being treated by Ustaz Lokman.. Patient yg Ashraf Muslim treated tuh, x tahu la kan die sakit apa, but he kept on saying, dah xde lagi, dah xde lagi, and I assumed, penyakit orang tu dah xde la kot.. and d patient balik without having to recite any more ayat..

As for me, Ustaz Lokman tu ada bagi ayat baru.. So, maknanya, the tumour is still there la kan.. Aiseh, stress plak bile tahu mcm nih.. So, mcm biasa la, bila dapat ayat baru, terus call ayah & mintak tlg ayah bacakan. hehe, boleh ke mcm tu? ntahle, but no choice la.. kalu nak baca sendiri mcm x sempat jek :(

Mati

The last time pg ziarah kubur zoorek, cuaca mcm ala2 mendung.. Tapi not that scary as hari still petang dlm pkl 5 pm mcm tu.. Mase otw nak kuar from tanah kubur tu, I saw ada kereta jenazah sampai. Was quite surprised coz selalunya bila ada jenazah nak dikebumikan, sure yg gali kubur tuh sibuk2 buat liang & etc but this time around, mcm nothing happened..

I just make my move and nmpk kereta2 yg mengiringi kereta jenazah tu were mercedes, bmw, camry & two more luxurious cars yg i can't remember.. So, automatically la kan, in my mind i dah assumed yg jenazah tu must be SOMEBODY la kan kalu kereta2 yg mengiringi die tuh pun dah ala2 luxurious cars..

But it kept me wondering, yg SOMEBODY mcm mana pun kita nih, bile dah meninggal, kite naik van jenazah jugak yg the most expensive brand pun, maybe kia la kot.. Kite akan tinggalkan sume harta kite yg kat dunia nih and during talkin pun, xde pun the ustaz tu mentioned nama kite as '' dato' .... bin ......" or "datin ... binti ...."...

So, sementara hidup nih, jangan le terlalu berlebih-lebih. Make sure semua benda yang kite ada tu hanyalah untuk KEPERLUAN shj bukan la untuk memenuhi NAFSU KEHENDAK kite nih.. Dah meninggal nanti, sume tuh ditinggalkan jugak... Lagi kena soal dgn mungkar nangkir pasal harta yg ditinggalkan tu.. Dah bayar zakat ke or whatsoever la yg sepatutnye kite MESTI KENA buat but kite buat-buat tak tahu... wallahhualam...

Monday, November 22, 2010

Happy Besday

Hey, 2day is my besday la.. Dah 33 tahun aku hidup kat mukabumi ni.. Alhamdullillah.. X tahu la brp lama lagi Allah s.w.t. nak bg permission utk aku menumpang lg kat atas mukabumi nih.. hopefully when d times come, aku dah bersedia utk kembali ke alam tu dengan amalan yg mencukupi, insyaallah..

Happy besday DYNA..

Wednesday, November 17, 2010

Love Is - Brian McKnight & Vanessa Williams


"Love Is"
(feat. Vanessa Williams)

[Vanessa]
They say it's a river, that circles the Earth
A beam of light shinin' to the edge of the universe
It conquers all
It changes everything

They say it's a blessing
They say it's a gift
They say it's a miracle and I believe that it is
It conquers all
But it's a mystery

[1] - Love breaks your heart
Love takes no less than everything
Love makes it hard

And it fades away
So easily

[Brian]
In this world we've created
In this place that we live
In the blink of an eye babe, the darkness slips in
Love lights the world
Unites the lovers for eternity

[2] - Love breaks the chains
Love aches for every one of us
Love takes the tears and the pain
And then turns it into the beauty that remains

[Vanessa]
Look at this place
It was paradise
But now it's dying
I'll pray for love

[Brian]
I'll take, my chances that it's not too late

[Vanessa]
[Repeat 1]

[Brian]
And it fades away so easily
Oh Oh Oh


** All of a sudden, dok asyik teringat lagu ni le plak.. This is one of my fav song mase zaman skola dulu, hehehehe.. Enjoy peeps..

Tuesday, November 16, 2010

One more round


2day is the 2nd last round of the treatment.. pergh, sedar x sedar dah nak habis le plak.. before this dok sibuk br buat 8 kali la & rase mcm nak give up with the treatment.. but now dah nak habis.. so glad that it will be over soon.. and hopefully, the result will turn out positively, insyaallah..

tq so much to my family, friends, colleagues and sapa2 lagi yg involve directly or indirectly during this period.. your greatest understanding and endless moral support have been a great pillar for my strength.. thank you again.. you know who you are.. muahs..

Friday, November 12, 2010

Birthday - Dylan & Lil' Nia

Lupe plak nak upload some of the pict during dorg nye bday..
Dylan celebrate bday kat rumah jek.. Pakai baju tido jek lagi..

Lil Nia plak celebrate kat skola.. Sikit nye excited nak celebrate bday smpi terlompat-lompat kegirangan..


Maybe next year nak celebrate birthday dorg kat Mcd or tmpt2 yg best skit kot.. Kesian plak kat dorg.. This year mcm ada plan nak celebrate bday Dylan kat Mcd gak tp Atok Cai meninggal plak..
Mcm x proper nak bergembira lepas ada kematian, betul x?
Insyaallah, kalau ada rezeki, ada la tu next year..